KASIMPATILARI - JOHN STEINBECK
Tür: Hikaye

Yorumlayan: @darecinar

Ön söz Hüsamettin Bozok tarafından yazılmış. Bozok, Yeditepe Dergisi (1950) ve Yeditepe Yayınlarının kurucusudur. 1953 baskı kitapta okuyucuya Steinbeck çok iyi şekilde anlatılmış. Hayatını ve eserlerini sekiz sayfalık özetle okuyup yazar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra kitap başlıyor. Bu ön söz kitabı oldukça değerli kılıyor bence. Sahaflarda hala uygun fiyata bulunabilecek bir kitap.

Kitabın çevirisinin Memet Fuat tarafından yapılmış olması da bir başka güzellik. Kitap sonradan başka yayınevleri tarafından basılmış. Tavsiyem Memet Fuat çevirisinden okuyunuz.

Kitabın üçüncü güzel yanı ise her hikaye için ressam İhsan İncesu tarafından resimler çizilmiş. Günümüzdeki baskılarda az rastlanır bir özellik. Gerçekçi bir yazarın hikayeleri gerçekçi bir ressam tarafından resmedilmiş.

Bu kitap altı hikayeden oluşuyor. Bu hikayeler yazarın "The Long Valley" (1938) adlı eserinden seçilmiş. Hikayeler; Kasımpatıları, Sabah Kahvaltısı, Öldürme, Yılan, Kaçış, Dünyayı Düzene Koyanlar.

Psikolojik gerçekliğe dayanan hikayeler çiftlikte yaşayan insanların hayatlarından kesitler sunuyor. Öldürme ve Kaçış en sevdiğim hikaye oldu. Yılan hikayesinin ise ilginç bir konusu var. Tadımlık hikayeler bir çırpıda okunuyor.

Künye:
Çeviri: Memet Fuat
Resimler: İhsan İncesu 
Yayınevi: Yeditepe Yayınları (cep boy)
Baskı tarihi: 1953 - İstanbul
Sayfa sayısı: 100