Binboğalar Efsanesi - Yaşar Kemal


Kitap adı: Binboğalar Efsanesi
Yazar: Yaşar Kemal

Yorumlayan: @ozlemsivasgul

Binboğalar Efsanesi yörükleri konu alan bir roman. Yörüklerin yok oluşuna yakılmış bir ağıt gibi. Okudukça Adana'yı daha çok merak ettim. Gidip görme isteği uyandı. Yörükler kendi topraklarında konaklayacak yer bulamıyorlar. Bu hüzün dolu hayatları okurken siz de o an oradaymışsınız gibi hissedeceksiniz. 

Yerleşik hayata geçmekte direnen yörüklerin çaresizlikleri göz önüne seriliyor. Kitapta en ilginç yer ise  İlyas ve Hızır'ın birleştiğine inanılan Hıdırellez gecesi tüm obanın ayakta olması ve her birinin aslında birbirlerine kışları ve yazları rahatlıkla konaklayabilecekleri toprak isteyeceklerini söylemesine rağmen , çoğunun farklı dilekte bulunması.

Hıdırellez gecesi nehirin donduğu , gökyüzünde iki büyük ışık saçan yıldızın çarpışarak birleştigi anda dilek dilendiğinde kabul edileceğine inanıp , olayı gördüklerini iddia ederek içlerinde en iyi kalpli olduğunu düşündükleri kişiyi dilek dilemeye gönderip, kendilerinin de sabırsızlıkla bekledikleri anlar çok güzel anlatılmış.  Çaresizlik duygusunu derin bir şekilde hissettiriyor kitap.

Künye: 
Baskı: 24. Baskı: İstanbul - 2018
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa sayısı :281

Yorum Gönder

0 Yorumlar