Kitap adı: Leylan
 Yazar: Selahattin Demirtaş

    
    Tür: Roman
Yorumlayan: @sewesido

Eşi Başak Demirtaş ve onun buğdaylarına: Delal'e, Dılda'ya...

Seher ve Devran öykü kitaplarından sonra Demirtaş'ın ilk romanı olan Leylan, aslında cezaevinde ilk kaleme alınan eseri olup, zamanı gelmediğini düşünüp önceliği öykü kitaplarına vermiştir. Bir kitap düşünün ki, sizi ilk sayfalarında güldürüyor,orta sayfalarında düşündürüyor,son sayfalarında ağlatıyor...

Leylan, roman içinde roman çıkan çok iyi bir bilim kurgu kitabı olmuş. Leylan, ilk olarak Diyarbakırlı bir gencin platonik aşk hayatını anlatır. Diyarbakır eşsiz bir şekilde ancak bu kadar güzel ve samimi bir şekilde anlatılabilirdi. Kürt çocuklarının da büyüme çağına değinmiş. Değinirken yaşanan sorunlara, çekilen zorlukları ele almış.
 
Serap'ın Kürtçesi "Leylan" dır. Adını "Leylan" koysalardı onu ilk gördüğüm anda kavuşamayacağımızı anlardım mutlaka. Ben Serap'ın Leylan olduğunu iş işten geçtikten sonra anladım. Yine de ben Leylan'ı sevdim, Serap olacağını bile bile. Romanda Kudret'in Serap'a olan aşkına tanık oluyoruz. Asla Serap'a bahsetmeyi planlamadığı bir aşk hikayesi bu.

Kitabın 32.sayfasında çok güzel bir sürpriz var. Kemalettin yanık sesiyle Kürtçe bir şarkı söylüyor:

"Min  bihisti tu nexweş e wey lo
Çi bilim bexte min tim reş e wey lo
Dile min herdem dikule wey lo
Careki nebuye geş e"

Şarkıyı dinlemek için kare kodu okuttuğunuzda bu kürtçe şarkıyı dinleyebiliyorsunuz.

"Roman içinde roman çıktığından bahsetmiştim. Diğer roman ise Bedirhan ve Sema'ya geçiyor. Diyarbakır’da başlayıp İstanbul’a, oradan Zürih’e uzanan ve Nusaybin’de sonlanan hikayeleri...Hem aşkı, özgürlüğü, devrimciliği hem de vicdani konulara değinerek akıcılığı sağlamış.
"Özünde iyi bir insan olduğunu düşünüp insanların mutluluğunu istiyor olabilirsin, bu seni tam anlamıyla iyi bir insan yapmaya yetmez, sadece zararsız biri yapar. Ama insanların mutluluğu için bir şeyler yapma imkanın varken yapmıyorsan, bu seni kesinlikle kötü bir insan yapar. Bana kalırsa iyi insan olmanın temel kriteri, başkalarının mutluluğuna açılan kapının anahtarını rehin gibi elinde tutmamaktır. Ya hiç kimseye mutluluk vaat etmeyeceksin ya da bu şekilde ele geçirdiğin anahtarı rehin olarak kullanmayacaksın. Bu hiç adil ve dürüstçe değil Sema…
Görüşemesek de kendini çok kahretme Sema, hayat hep yarımdır aslında... "

Künye: 
Baskı - Ocak 2020
Yayınevi: Dipnot Yayınları
Kapak: Başak Demirtaş
Sayfa sayısı: 298